Wykonanie
Ten prosty, niepozorny placek jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Na ciepło, zaraz po upieczeniu, smakuje niemal jak… sernik! 🙂 Zamiast
migdałów możesz użyć dowolnych innych
orzechów lub ich mieszanki. Jeśli
orzechy będą nieblanszowane, warstwa środkowa będzie ciemniejsza niż ta na zdjęciach. Bardzo polecam polanie ciasta duża ilością
polewy czekoladowej, która świetnie podbija jego smak (tym razem miałam tylko odrobinę
czekolady pod ręką, stąd jedynie kreseczki polewy na moim cieście). Smacznego! 🙂SkładnikiCiasto100 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej50 g bezglutenowych
płatków owsianych zmielonych na
mąkę50 g
płatków teff lub drobnej
kaszki kukurydzianej50 g
mączki migdałowej20 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego150 g
masła lub wegańskiej
margaryny Alsan-Bio70 g naturalnego
masła migdałowego120 g
naturalnego jogurtu (może być roślinny) lub kwaśnej
śmietany8 kropel
stewii fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)1 płaska łyżka karobu lub
kakao1 płaska łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonej
waniliiszczypta
soliNadzienie300 g blanszowanych
migdałów120 g
ksylitolu, zmielonego na puder10 kropel
stewii fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)6
jajek2 łyżki
amaretto1/2 łyżeczki mielonej
waniliiWszystkie suche składniki na ciasto wsyp do miski lub na stolnicę i dokładnie wymieszaj. Dodaj
jogurt,
stewię,
masło migdałowe oraz pokrojone na kawałki
masło lub
margarynę. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie równe części (najlepiej je zważyć).Formę o wymiarach 28 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłóż formę z papierem. Wyjmij z formy i powtórz czynność z drugą połową ciasta. Włóż oba płaty ciasta do formy i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie
Migdały zmiel w maszynce przez drobne sitko lub zmiksuj w blenderze, aż masa stanie się kleista (może to potrwać kilka minut).
Żółtka utrzyj w misce z pudrem
ksylitolowym na jasną, puszystą masę. Dodaj
stewię i
amaretto,
wanilię oraz zmielone
migdały. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masa będzie dość gęsta i klejąca. Na końcu, partiami, dodawaj
białka ubite na sztywną pianę. W miarę delikatnie połącz je z masą jajeczno-
migdałową za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki. Nadzienie ostatecznie będzie dość rzadkie.
Migdałowe nadzienie wylej na jeden płat ciasta położony na dnie formy. Na wierzchu nadzienia delikatnie połóż drugi rozwałkowany placek. Możesz przeciąć go na pół i ułożyć na nadzieniu w dwóch częściach (tak będzie łatwiej).Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. Polej obficie
czekoladową polewą.